پشتیبانی 24 ساعته
نام این شهر به معنای سرزمین مقدس و یا شهر خدا می باشد که در طول تاریخ در سفرنامه ها و سیاحت نامه های فراوانی می توانید نام یزد را مشاهده کنید، در طول تاریخ مدارک بسیار زیادی وجود دارد که یکی از اولین مناطقی که آریایی ها در آن حضور پیدا کردند این شهر می باشد.
یکی از بزرگترین قوم هایی که بر این منطقه حکومت کردند قوم اتابکان بودند که نزدیک به ۱۴۰ سال در این منطقه حکمرانی می کردند. بعد از آن ها مغول ها و بعد از آن های حاکمان آل مظفر موفق شدند که در این منطقه حکمرانی کنند و در نهایت نیز تیموریان و صفویان حکمرانی بر این منطقه را به عهده گرفتند.
در دوره زندیه و قاجاریه حاکمان بسیار زیادی بر منطقه یزدگرد که امروزه با نام شهر یزدان را می شناسید حکمرانی کردند. شهر یزد با دارا بودن بیش از ۵۰۰ هزار نفر جمعیت یکی از پرجمعیت ترین شهر های ایران به شمار می آید.
شهر یزد یکی از شهر های گرم و خشک کشور ایران می باشد که در بین دو کوه شیرکوه و خرانق واقع شده است، این شهر در واقع در یک دشت بین دو کوه واقع شده است که همین موضوع باعث خشکی بیش از حد این شهر شده است.
شهر یزد با برخی از شهرهای بزرگ از جمله میبد، اردکان، بافق، اصفهان، تفت، ابرکوه و مهریز همسایه می باشد، ارتفاع این شهر از سطح دریا ۱۲۰۰ متر است. قرار گرفتن در یک موقعیت نامناسب طبیعی باعث شده است تا این شهر شاهد
میانگین بارش کمی در طول سال باشد و به دلیل گرمای شدید و تبخیر فراوان و همچنین دور بودن از دریا آب و هوای مناسبی نداشته باشد.این شهر در فصل تابستان آب و هوای بسیار گرمی دارد، نوسان شدید دمای هوا بین شب و روز مشکلات بسیار زیادی را برای مردم این شهر به وجود میآورد.
مردم اصیل و شریف ساکن در شهر یزد اکثراً مسلمان و پیرو مذهب شیعۀ دوازده امامی هستند. در کنار مسلمانان بسیار گروه بزرگی از زرتشتیان نیز ساکن شهر یزد هستند و حضور همین گروه سبب شده است که نشانههای آیین زرتشتی و اعیاد و مراسم باستانی در این شهر به قوت خود باقی بماند.
همچنین در کنار مسلمانان و زرتشتیان گروههایی دیگر از ساکنان شهر یزد پیرو اقلیتهای دینی یهودی و مسیحی هستند. بنابراین شهر یزد را میتوان به عنوان نمادی از دوستی و برادری ادیان و مذاهب مختلف با هم در کنار هم دانست.
بی شک یکی از مهمترین موارد محبوبیت شهر یزد به عنوان یک شهر توریستی در میان گردشگران معماری بسیار زیبای این شهر می باشد که نشان دهنده فرهنگ و تمدن بالای این شهر می باشد، استفاده از بادگیر ها و مناره ها و گنبد ها در معماری داخلی شهر باعث شده است که جلوه فوق العاده زیبایی به شهر یزد داده شود.
منطقه یزد یکی سرزمینهای باستانی اقوام ایرانی و دارای میراث درخشانی از فرهنگ و تمدن کهن است. مورخان یونانی این شهر کهن را «ایساتیس» خواندهاند. پس از گرایش مردم ایران به دین اسلام به یزد لقب «دارالعباده» داده شد.
این استان به واسطه دور بودن از درگیریها و جنگهای سیاسی تاریخ کشور ایران تا حدودی ایمنی داشته است. از طرفی صعبالعبور بودن راهها به همراه محدودیت منابع آبی و دلایل دیگر مانع عمده تسخیر این منطقه توسط بعضی از حکومتهای بزرگ و کوچک در طول تاریخ بوده است. سفرنامههایی مانند سفرنامه مارکوپولو مؤید آن است که مسافران از دیرباز به این شهر توجه نشان دادهاند.
محله قدیمی در تور یزد
قدم زدن در کوچه و خیابانهای محله قدیمی شهر و در میان دیوارهای کاهگلی مؤثرترین مکان در درک فضای شهر یزد است. در این کوچهها به وضوح میتوان هنر زندگی یا هم زیستی انسان را با طبیعت خشن از طریق سختکوشی، پشتکار و قناعت دید.
نمونه بارز این معماری محله «فهادان» یا «یوزداران» است. قدمگاه منصوب به امام رضا (ع) در این گذر واقع شده است. از دیگر محلههای مهم یزد میتوان به محله سرجمع، محله یعقوبی، محله سر دو راه، محله مصلی، محله قلعه کهنه و محله لب خندق اشاره کرد.
یکی از ویژگیهای محلههای قدیمی شهر یزد، کوچهها و گذرگاههای سرپوشیده آن هستند که به آنها ساباط گفته میشود. در خیلی از ساباطها ورودی چند خانه یکی است. این یگانگی از نظر افزایش همبستگی محلهای اهمیت دارد. معمولاً خانههای همجوار از پشت بام ساباطها استفاده میکنند. این محلههای قدیمی از جاذبههای یزد در تور یزد هستند.
این بقعه مشتمل بر دوازده گنبد منفرد است و در سال 429 هجری ساخته شده. در این بقعه کتیبهای به خط کوفی قرار دارد. این کتیبه بالای درگاه و در حاشیهای از نقوش گل و بوته قرار دارد و سنگ قبر فخرالدین اسفنجردی از مشایخ بزرگ قرن هشتم که در محراب نصب است توجه بینندگان را به خود جلب میکند.
این بقعه مدفن شیخ احمد و برادرش از اهالی اسفنجرد و از عرفای زمان خویش است که به یزد آمدند و در محله فهادان ساکن شدند. از بنای اصلی آن تنها گنبدی آجری با بادگیرهای کاشیکاری مربع شکل و محراب کاشیکاری شده معرق باقی مانده است.
این مسجد یکی از باارزشترین میراث هنری معماری اسلامی در یزد است. از امتیازات هنری و معماری این مسجد میتوان کاشیکاریهای نفیس و جالب، سردر بلند، دو کتیبه نفیس یکی به خط کوفی و دیگری به خط ثلث بر کاشی لاجوردی معرق در کنار سردر، دو مناره زیبا و تزیینات کاشیکاری شده، دیوارهای داخلی شبستان و زیر گنبد و خارج گنبد را نام برد. مسجد جامع یکی از جاذبههای یزد است که در تور یزد نباید از بازدید آن غافل شوید.
مالک این خانه حاج ابراهیم لاری بوده و در قدیم به عنوان خانقاه نعمتالهی از آن استفاده میشده است. درها، پنجرهها، ارسیها، اتاقهای آینهکاری و نقاشیشده آن یکی از نمونههای زیبا و عالی خانههای اعیانی قرن سیزدهم است.
مجموعهای است از دو خانه بزرگ و کوچک واقع در سر قدمگاه محله فهادان نزدیک مسجد چهل محراب و به حاج میرزا احمد عرب تعلق دارد. تزیینات داخلی خانه بزرگ شامل سردرهای مقرنس پنج دری، راهرو و درها و همچنین گچبری رفها و جاسازی در آنها است. نقاشی رنگی دیوارها و ابزارسازی درها از تزیینات داخلی است که نگاهها را جذب میکند.
امامزاده جعفر، از نوادگان امام صادق (ع) و مهمترین زیارتگاه مورد احترام مردم یزد، در محله قدیمی مصلی عتیق واقع شده است. وی در زمان خلافت متوکل عباسی از مدینه به شهر یزد مهاجرت کرد و به شاگردی در دکان آهنگری پرداخت. وی در سال 424 هجری قمری درگذشت و در محل فعلی دفن شد.
این ساختمان به زندان اسکندر مشهور و متعلق به قرن 631 هجری قمری است. بانی آن شرفالدین علی رضی است. این مدرسه در محله فهادان و در مجاورت بقعه دوازده امام شهر یزد قرار دارد.
شکوه مجموعه امیرچخماق آن را بینیاز از نشانی میکند، اما در تقاطع خیابان امام خمینی و سلمان فارسی واقع است. این مجموعه که شامل تکیه، میدان، حمام، کاروانسرا، خانقاه، قنادخانه، چاه آب سرد و از همه مهمتر مسجد میشود به امر امیر جلالالدین چخماق، از سرداران و امرای شاهرخ تیموری و حاکم یزد و با همکاری همسر وی فاطمهخاتون که در جهت آبادانی یزد کوشیدند، بنا شد.
در محله دارالشفا، مسجد کوچکی واقع شده. گفته میشود ابومسلم بعد از خروج در خراسان و تسلط او بر یزد آن را ساخته و امام رضا (ع) هنگام سفر از مدینه به خراسان در این مسجد عبادت کرده است. این مسجد در خیابان امام خمینی، پشت بازار خان، قرار دارد.
یکی از اماکن مربوط به زرتشتیان، آتشکده آنها است. این بنا در خیابان آیت ا… کاشانی واقع شده و شامل ساختمان و باغ پردرختی است که در قرن اخیر ساخته شده است. در این محل آتش مقدس با قدمت چندین ساله، که برای زرتشتیان محترم است و باید همیشه روشن نگه داشته شود، نگهداری میشود. قدمت آتشکده به 1500 سال میرسد. آتش در محفظهای بلندتر از سطح زمین در اتاقی نسبتاً وسیع و دور از تابش خورشید قرار گرفته و اتاقهایی برای مراسم نیایش پیرامون آن طراحی شده است.
این خانه نمونه در حدود 120 سال قبل در یکی از بازارهای مهم شهر ساخته شده و متعلق به ملکالتجار است. مدخل خانه به اسلوب روزگار خود دارای کوچهای دراز و باریک با دیوارهای بسیار بلند است. تزیینات داخلی اتاقهای آن دست کمی از خانههای قدیمی دیگر ندارد. نقاشی اتاقهای این خانه کار یک نقاش شیرازی است که از حیث اسلوب با نقاشیهای عمارت نارنجستان شیرازی همسان است. این خانه در حال حاضر به مهمانسرای سنتی تبدیل شده است.
ساخت این بازار به زمان ناصرالدین شاه قاجار بر میگردد. ساختار متفاوت و عرض متباین آن حکایت از ساخت تدریجیاش دارد.
این دخمه در انتهای جنوبی شهر یزد در حوالی منطقه صفائیه در بالای تپهای نسبتاً مرتفع قرار دارد. دخمه قدیمیتر به نام هانجکی هاتریا (زرتشتی هندی الاصل) و دیگری که جدیدتر است به نام گلستان معروف است. در وسط این دو دخمه چالهای سنگی وجود دارد. زرتشتیان مردگان خود را در این چاله سنگی میگذاشتهاند.
در شهر یزد چندین موزه قابل توجه هست که نمیتوان از آنها گذشت و از جاذبههای یزد در تور یزد محسوب میشوند؛ موزه آب، موزه سکه و مردم شناسی حیدرزاده از آن جملهاند.
این زیارتگاه را قبر فضل بن موسی از فرزندان امام موسی کاظم (ع) دانستهاند ولی برخی از مورخان نسبت به صحت آن شک و تردید کردهاند. گفته شده که بنای آن توسط امیر مبارزالدین احداث شده است. برخی از مورخان این مکان را مزار پیر برج میدانند و از این جهت مورد احترام زرتشتیان است.
باغ دولت آباد یزد یکی از باغهای معروف ایرانی و از جاذبههای یزد است که در زمان زندیه طراحی و ساخته شده است. این باغ از قناتی به همین نام مشروب میشود و جریان آب در باغ استخوانبندی طراحی آن را تشکیل میدهد. مجموعه دولت آباد از عناصری چون عمارت سردر جنوبی، شترخان و اصطبلها، عمارت حرمسرا و عمارت هشتی بادگیر، آشپزخانه، عمارت بهشتآیین، عمارت تالار آیینه، سردر اصلی و آبانبار دو دهانه تشکیل شده است. جالبترین بنای مجموعه را عمارت هشتی و بادگیر تشکیل میدهد که تلفیق جریان آب و هوا در آن به زیباترین شکل صورت گرفته است. بادگیر باغ دولتآباد، با 33 متر بلندی از سطح زمین، شاهکار مهندسی و نبوغ معماران یزدی است. نمیتوان با تور یزد به این شهر رفت و از این جاذبه یزد دیدن نکرد.
این بنا در سال 767 هجری قمری بنا شده و دارای ایوان بلند، نقاشی و تزیینات گچبری است. ایوان بلند آن دارای کاشیکاری معرق و رنگارنگ است. در وسط سقف ایوان بلند ترنجی بزرگ و در گوشههای سقف گل و بوتههای زیبایی نقش بسته است.
این مسجد بزرگ در جنوب میدان خان قرار گرفته و اثر همت والای آخوند ملا اسماعیل عقدائی در سال 1222 است.در این مسجد، با ایوان وسیع و شبستانی با 32 ستون و گنبدهای عالی، نقش و نمای آجری درگاهها و گاهی تلفیق شده به کاشی و سنگ و مکتوب در طرف چپ بالای سردر بزرگ ورودی با مطالبی با خط نستعلیق جلب نظر میکند.
برای شهرهای کویری همچون یزد ارزش آب بیش از هر جای دیگر احساس می شود. در این شهر بیش از 75 آب انبار وجود دارد. این آبانبار نمونه، دارای شش بادگیر است و 180 سال پیش در دوره قاجار ساخته شده است. از ویژگیهای مهم آن دو دهانه بودن این آب انبار است که دارای تزیینات مقرنس کاری است. بنا دارای 55 پله ورودی در قسمت جنوبی است که بین پله 25 و 26 از بالا یک هشتی با سنگ فرش آجری قرار دارد.
این مسجد یک کاروانسرای مخروبه است و در خیابان قیام قرار دارد. امیر معین الدین اشرف این بنا را ساخته است. منار گلی مزین به کاشی با خطوط نقوش هندسی، قفسه ای چوبی در بالای منار، کتیبه خط ثلث بر کاشی معرق در سه طرف سردر، درب کنده کاری دو لنگه ای، کاشیهای شش ضلعی فیروزه ای و آبی با حاشیه های سیاه و سفید مرسوم قرن نهم هجری در بدنه محراب و طاق نمای محراب با گچکاری مقرنس از برجستگی های مهم این مسجد به شمار می رود.
این بنا در سال 725 هجری قمری بنا نهاده شده است و محل دفن سید رکنا لدین محمد قاضی است. در داخل بقعه، آثار تزیینات آجرکاری و خطوط کوفی و نستعلیق بر دیوارها و حتی در قسمت سقف که با آب رنگ نقاشی شده است به چشم می خورد. بقعه در خیابان امام خمینی، خیابان مسجد جامع، قرار دارد.
نخستین جلوه صنعت ریسندگی و بافندگی جدید در یزد کاخانه اقبال است. این کارخانه در سال 1312 هجری شمسی راه اندازی شد. قسمت های مختلف کارخانه مانند تالار اصلی، حیاط، انبارها، ساختمانی مجزا به نام ساختمان مدیریت، کلاهف رنگی ها، سردر ورودی با آجرکاری بسیار زیبا واقعاً دیدنی و کم نظیر است. این بنای تاریخی و زیبا در حال حاضر محل فعالیت پارک علم و فناوری یزد است.
این خانه که بیش از یک قرن از عمر آن می گذرد، در محله سهل بن علی یزد، خیابان امام خمینی، دانشکده معماری واقع شده است و شامل دو بخش متمایز به صورت بیرونی و اندرونی است. اتاق بزرگ اُرسی با شیشههای رنگی، حوضخانه، تالار زیرزمین و بادگیر فضای اصلی بیرونی را تشکیل می دهد.
حیاط اندرونی، که بخش کاملاً خصوصی خانه است، شامل اتاقهای سه دری، کلاه فرنگی و بادگیر است که پیرامون حیاطی بزرگ و مشجر با حوضی وسیع در میان آن، قرار گرفته است.
اصطلاح کنیسه به معابد یهودیان اطلاق می شود. کنیسه کمال یکی از معابد قدیمی کلیمیان (یهودیان) یزد است که با سبک معماری دوره صفویه و ویژگی های معماری خاصی ساخته شده است. کتیبه هایی به خط و زبان عبری از جمله آثار بر جای مانده در این بناست. این کنیسه در خیابان امام خمینی، ابتدای خیابان مسجد جامع، واقع است.
یزد یکی از گرم ترین شهرهای ایران در تابستان است و تابستان های بلندی دارد که معمولا از اوایل خرداد تا اوایل مهر ادامه دارد. متوسط دمای هوای یزد در این ماه ها از ۲۹ تا ۳۰ درجه متفاوت است و در بیشترین حالت خود به دمای نزدیک ۴۰ درجه هم می رسد. گرم ترین زمان یزد از اوایل تیر تا اوایل مرداد بوده و متوسط دمای یزد در این ماه ها تقریبا ۳۲ درجه سانتی گراد است.
بهترین زمان سفر به یزد از نظر آب و هوا، از اوایل اسفند تا اوایل اردیبهشت است که هوایی کاملا معتدل دارد و میانگین دما تقریبا ۱۶ درجه سانتی گراد است. در این ماه ها دمای هوا از ۲۵ درجه سانتی گراد بیشتر نمی شود؛ البته اگر اصلا نمی توانید گرمای یزد را تحمل کنید، می توانید از آبان تا اسفند به این شهر سفر کنید.
در این ماه ها دمای هوا تقریبا از ۱۹ درجه بیشتر نمی شود. همانطور که می دانید یکی از جاذبه های شهر یزد، کویرنوردی است؛ بهتر است برای اینکه بیشترین لذت را از کویرهای اطراف یزد ببرید. در پاییز به این شهر سفر کنید؛ زیرا تابستانهای کویر غیر قابل تحمل بوده و زمستانهای بسیار سردی دارد.
معمولا یزد در ایام نوروز یکی از شهرهای پرگردشگر ایران است؛ اما معمولا قیمت مراکز اقامتی به میزان محسوسی افزایش پیدا می کند و ظرفیت بیشتر این مراکز کاملا تکمیل می شود. در ضمن در ایام صف ورود به جاذبه های گردشگری مطرح یزد طولانی می شود و برای ورود به این جاذبه ها و بازدید از آن ها باید مدت زیادی منتظر بمانید؛ یافتن جای پارک در اطراف این جاذبه ها در ایام شلوغ نیز مشکل بزرگ دیگری است.
در ضمن ممکن است حتی در ایام نوروز نیز گرمای هوا کمی شما را آزار دهد. خلوت ترین ایام سفر به یزد هم مسلما تابستان است. در سه ماه تابستان اهالی خود یزد هم سعی می کنند برای فرار از گرمای طاقتفرسای این شهر به مناطق خنک تر پناه ببرند.
یکی از بازارهای دیدنی یزد، «بازار قدیم» است که از جاذبه های گردشگری یزد هم به حساب میآید. بعضی از قسمتهای بازار قدیمی به دوران «پهلوی برمی گردد که تخریب شده اند؛ بازارهای «ارسی دوزها»، «پنجه علی»، «محمدعلی خان» و… از بازارهای مدفون شده در خیابان «شاه»اند که امروز به نام خیابان «قیام» معروف است. عمده ی کالاهای این بازار، پارچه، فرش، طلا و شیرینی های سنتی یزد است.
بازار «حاجی قنبر»، قدیمی ترین بخش بازار «امیرچخماق»، به قرن ۹ هجری قمری تعلق دارد. «نظام الدین خواجه قنبر جهانشاهی» که به امر «جهانشاه قراقویونلو» حکمران یزد شد، این بازار را به منظور رونق دادن به اقتصاد شهر و فروش صنایع دستی یزد بنا کرد. در داخل بازار، مسجدی به همین نام وجود دارد که مربوط به دوره ی «تیموریان» است. عمده ی تزیینات این بازار «کاشی های معقلی» است. آدرس مرکز خرید یزد : یزد، خیابان قیام
طولانی ترین بازار یزد و یکی از قدیمی ترین ها بازار خان است. بازار خان در دوره ناصری ساخته شده و تیمچه ها و سراهای مختلفی دارد. بازار خان در در دل خودش بازارهای کوچکی و بزرگی زیادی را جای داده که هر کدام مربوط به صنف خاصی است. ترمه یزد را که از معروف ترین سوغات های یزد است، می توان از این بازار و مغازه ترمه رضایی خرید.
بازار خان از ۸ صبح تا ۱۰ شب باز است. آدرس مرکز خرید یزد : یزد، خیابان قیام
مثل بیشتر شهرهای بزرگ ایران، یزد هم بازار قیصریه دارد که مربوط به اواخر قرن دوازدهم هجری قمری است. قیصریه به نسبت دیگر بازارهای قدیمی یزد، نظم و ترتیب بهتری دارد و بیشتر قسمتهایش به حجره های فروش پارچه اختصاص دارد. آدرس مرکز خرید یزد : حد فاصل میدان و مدرسه خان یزد
اگر خواستید طلاهای معروف یزد را ببینید، راهش رفتن به بازار زرگری است. بازار زرگری، مربوط به سده دوازدهم و سیزدهم است و ۵۳ مغازه دارد. یکی دیگر از قطب های طلا و جواهر یزد، بازار کویتی ها در میدان شهید بهشتی است.
آدرس بازار زرگری یا طلافروشان یزد : شمال خیابان قیام
بازار پنجهعلی، بازار مسگرهای یزد است و قدمتی ۶۰۰ ساله دارد. در این بازار انواع و اقسام ظروف مسی و فلزی فروخته می شود. بعد از گشت و گذار در این قسمت هم به بازار تبریزیان می رسید که آخر بازار پنجه علی قرار دارد.
اگر به بازار پنجه علی رفتید، کافه پناهنده را که یکی از بهترین رستوران های یزد است فراموش نکنید. در اینجا، عدسی و کباب کوبیده های خیلی خوشمزه ای پخته می شود و ارزان هم هست.
آدرس مرکز خرید یزد : یزد – خیابان قیام
مرکز خرید آریا ۵ طبقه دارد و ۴ طبقه اش مرکز خرید و رستوران و یک طبقه اش پارکینگ است. برای خرید چیزهایی مثل لباس، اسباب بازی و عطر و وسایل آشپزخانه، مرکز خرید آریا انتخاب خوبی است.
آدرس مرکز خرید یزد : یزد، بلوار شهید قندی
اگر با فرزندتان به یزد رفتید و خواستید او هم کمی بازی کند و خوش بگذراند، می توانید بروید پاساژ ستاره. پاساژ ستاره، شهربازی سرپوشیده و سینمای ۵ بعدی و سالن بیلیارد دارد و متشکل از مغازه های مختلفی مثل لباس فروشی و کیف و کفش و مانتوست.
آدرس مرکز خرید یزد : یزد، میدان آزادی
در خیابان فرخی یزد از دیگر مراکز خریدی هستند که برای خرید لباس و مانتو و شال و روسری و لباس مردانه مناسب هستند. اگر در یزد دنبال خرید موبایل، لپ تاپ، کامپیوتر یا لوازم جانبی همه اینها بودید باید بروید خیابان کاشانی. در این خیابان دو پاساژ امیر، شهاب، مرکز فروش این اجناس اند. پاساژ علاء الدین در در خیابان تیمسار فلاحی صفاییه، از دیگر مراکزی است که می شود این وسایل را خرید.
سوغات و صنایع دستی یزد بسیار معروف است و هرکدام برای خود یک برند تجاری محسوب می شوند که گردشگران در بازارهای تاریخی شهر به دنبال تهیه آن ها هستند تا بتوانند بهترین یادگاری ممکن را از این شهر را با خود به خانه ببرند. با ما همراه باشید تا از این سوغات های دلچسب لذت ببرید. همچنین آدام و رسوم شهر یزد، از آداب و رسوم تمدن سرچشمه می گیرد.
کیکی یزدی یکی از معروف ترین خوراکی های مختص استان یزد است که البته امروزه در ویترین بیشتر شیرینی فروشی های کشور یافت می شود، اما اگر می خواهید نوع اصل آن را میل کنید حتماً باید به یزد سفر کنید. این کیک از ترکیب آرد، روغن مایع، شکر، گلاب ، پودر هل و تخم مرغ تهیه می شود.
حلوا ارده ای که در استان یزد به خصوص در شهرستان اردکان تولید می شود به دلیل اینکه فاقد هر گونه افزودنی شیمیایی است و هنوز به روش سنتی و تا حدودی دستی تولید می شود، طعم و مزهای طبیعی دارد و نسبت به حلوا اردهای که به روش صنعتی تولید می شود طرفداران بیشتری دارد.
معروف ترین شیرینی یزد است که از دولایه تشکیل شده است. در واقع این شیرینی یک خمیر سرخ شده ای است که درونش با انواع مغزهای پودر شده نظیر گردو و بادام، پودر قند و پودر هل پر شده است. این خمیر پس از سرخ شدن در پودر قند غلطانده می شود و طعم بسیار بی نظیری دارد. قطاب علاوه بر اینکه اصلی ترین سوغات یزد است به دلیل محبوبیت بالایش در داخل و خارج از کشور، پردرآمد ترین شغل برای یزدیان است و به صورت موروثی از پدران به پسران می رسد.
باقلوا یکی دیگر از شیرینی های پرطرفدار یزد است که در اشکال متنوع و با طعم های متفاوتی نظیر نارگیلی، پستهای و بادامی تهیه می شود. این شیرینی لذیذ در اکثر کشورهای خاورمیانه تولید می شود و طرفداران زیادی دارد. مراکز اصلی پخت باقلوا در ایران شهرهای تبریز، یزد و قزوین هستند. باقلوا یکی از سوغات خوش خوراک استان یزد است که توسط اکثر مسافران خریداری می شود.
این شیرینی خوشمزه کوچک از ترکیب پودر هل، آرد ، مغز بادام و روغن و جوز تهیه می شود اما گاهی به آن تخم مرغ هم اضافه می کنند. بعد از مخلوط کردن این ترکیب خمیر را به اندازه نخود درآورده و در فر می پزند. گفته می شود که این شیرینی به خاطر ترکیب جوز و آرد نخودچی (که بیشتر در دستور پخت حاجی بادام کاشانی استفاده می شود) برای بیماری های استخوانی و دردهای مفصلی مفید است.
برای نام این شیرینی 2 روایت متفاوت وجود دارد؛ یکی از نوادگان حاج خلیفه برادر می گوید که وی مقداری از این شیرینی را با خود به سفر حج برد و وقتی برگشت مقداری از شیرینی ها هنوز در جیبش باقی مانده بود. او وقتی شیرینی ها را دید گفت که آن ها هم حاجی شده اند و نام آن ها را حاجی بادام گذاشت.
اما روایت دیگری از دکتر علی شرقی وجود دارد که می گوید که ممکن است حاجی تغییر یافته کلمه آجی در زبان ترکی به معنی تلخ باشد، یعنی شیرینی بادام تلخ اما صحت هیچ کدام به درستی مشخص نیست.
شیرینی محبوب پشمک یکی دیگر از شیرینی های اصیل یزدی است که طرفداران زیادی به خصوص در میان بچه ها دارد. پشمک در واقع نوعی شیرینی حجیم است که از شکر تهیه می شود. گاهی به شکر مورد استفاده در فرآیند تولید پشمک، مواد دیگری مانند اسانس های میوه ها، قهوه، کاکائو و زعفران اضافه می کنند.
سوهان آردی و خانی از انواع سوهان یزدی هستند که هر کدام مزه و طعم خاص خود را دارند و به شکلی متفاوت تهیه می شوند.
لوز یکی از شیرینی های سنتی ایران است که در شهرها و استان های مختلف با مواد متفاوتی تهیه می شود. یزد نیز یکی از شهرهایی است که انواع لوز را به عنوان سوغات عرضه می کند. از میان مشهورترین و محبوب ترین لوزهای یزدی، لوز بیدمشک، لوز بادامی و لوز نارگیل را می توان نام برد.
در تهیه ی این لوز از پودر بادام، شکر، سفیدهی تخممرغ، عرق بیدمشک و پودر پسته برای تزیین استفاده می شود. این لوز به دلیل وجود عرق بیدمشک در ترکیباتش بسیار معطر است.
اصلیترین ماده ی به کار رفته در این نوع شیرینی پودر نارگیل است است. تهیه ی این شیرینی در منزل هم بسیار ساده است و نیازی به فر ندارد. طرز تهیه ی این شیرینی درست مثل لوز بادام است با این تفاوت که به جای بادام، پودر نارگیل جایگزین می شود. لوز پسته نیز با افزودن پودر پسته به جای پودر بادام به همین شیوه تهیه می شود.
نان برنجی یکی دیگر از سوغات یزد می باشد که معرف حضور همگان هست و نیاز به توضیح بیشتری ندارد، شما در شهر یزد می توانید هر دو نوع برنجی ساده و برنجی زعفرانی آن را تهیه کنید.
شاید بیشتر مردم نبات را سوغات مشهد بدانند اما نبات های یزد هم بسیار مرغوب هستند. برای تهیه نبات در یزد، با این اصطلاحات زیاد برخورد می کنید و بهتر است در موردشان بدانید:
پرده نبات: نباتی که ویژگی اصلی آن ترد و نازک بودن است.
کاسه نبات: نبات هایی به شکل کاسه که برای مصرف باید خردشان کنید.
شاخه نبات: نبات های درشت و خالص که به دور نخ تشکیل شده اند.
نبات چوبی: نباتی که بلورهایش به دور چوب تشکیل می شود. گاهی این نبات را بر روی نی های پلاستیکی هم تهیه می کنند.
طب سنتی در یزد طرفداران زیادی دارد و مردم این شهر معمولا از داروهای گیاهی استفاده می کنند. عطاری های زیادی در این شهر فعال هستند و مرغوب ترین کالاها را به شما ارائه می دهند. حنای یزد شهرت زیادی دارد و کارگاه های حناسابی زیادی در آن پیدا می شود و حتی کوچه مازاری های یزد به خاطر حناسابی هایش مشهور است.
یکی از محصولات باغی روستاهای یزد، انار است که کیفیت بالایی دارد. اگر در پاییز به این استان سفر کردید می توانید طعم انار یزد را هم بچشید؛ اما در فصول دیگر امکان تهیه رب انار را دارید. رب انار یزدی ها رقیق تر از رب انارهای معمولی است و شاید در آنها تکه های کدو را هم بیابید که برای متعادل کردن طعم به آن افزوده اند.
یزد یکی از مهدهای ترمه در ایران است و در همه جای شهر می توانید مغازه هایی را بیابید که این پارچه را عرضه می کنند. پارچه ترمه از لحاظ نقش و بافت و مواد اولیه متنوع است و از ابریشم، پشم و کرک الوان تهیه می شود. معروف ترین طرح ترمه بته جقه است؛ اما شاخ گوزنی و شاه عباسی هم از دیگر طرح هایی هستند که برای بافت این پارچه به کار می روند. پارچه ترمه این روزها در لباس، کیف، کفش، زیورآلات، سجاده، رومیزی و … استفاده می شود.
چادر شب پارچه ای است که در شهرستان یزد، اردکان و بخش زارچ بافته می شود و معمولا در دو نوع است:
نوع اول آن نازک و منقوش است و به نام چادرشب رختخوابپیچ شهرت دارد.
نوع دوم آن دارای ضخامت بیشتری است و چادرشب صحرایی نام دارد و برای حمل علوفه و محصولات کشاورزی استفاده می شود و دارای نقش های راه راه است.
شمد نوعی پارچه نازک است که در بافت آن نخ پنبه یا ابریشم مصنوعی به کار رفته و در فصل تابستان به عنوان روانداز از آن استفاده می کنند. شمد اغلب دارای نقش های ساده به صورت چهارخانه است.
زیلو از زيراندازهای معروف استان یزد و يكی از بادوام ترين زیراندازها به ويژه برای مناطق كويری است. مركز تولید زيلو شهرستان ميبد است و قديمی ترين زيلو در مسجد جامع ميبد قرار دارد. برای بافت زیلو از نخ پنبهای استفاده می کنند و نقش های آن معمولا به رنگ آبی و سفيد یا قرمز و نارنجی و سبز است.
طلاسازی یکی از مشاغل یزدی هاست و بازار طلای یزد رونق زیادی دارد. عیار طلا در این استان متفاوت است؛ عیار ۱۸ یا 750، مبنای ساخت و فروش طلای استاندارد محسوب می شود اما در یزد طلاهای عیار بالا طرفداران بیشتری دارند. عیار ساخت طلا در این استان ۸۷۵ و ۹۰۰ است.
میبد تولید کننده عمده سفال در استان یزد است و سفالگری در این شهر قدمت زیادی دارد. از نشانه های قدمت زیاد این هنر در میان مردم میبد می توان به قطعاتی از خرده سفال های رنگی اشاره کرده که در لابه لای خشت های بزرگ نارین قلعه که متعلق به دوران ساسانی است، به دست آمده اند. سفال میبد بر دو نوع است: سفال تهیه شده از رس و سفال تهیه شده از خاک سفید که همان کاشی است. ماهی، خورشيد خانم، چيت، مرغک (گنجشک) طرح های معروفی هستند که بر روی سفال ها و سرامیک های میبد مشاهده خواهید کرد.
دارایی یا ایکات پارچه ای از ابریشم طبیعی بوده و امروزه از نخ ویسکوز تهیه می شود. در بافت این پارچه رنگ های گرم مانند زرد، سبز، قرمز و بنفش را به کار می برند. در قدیم این پارچه ابریشمی جزو جهیزیه هر عروس بوده و حکم وسایل سرمایه ای او را داشته است و به همین دلیل به آن نام دارایی را داده اند. از سوی دیگر چون اشخاصی که این نوع پارچه را میخریدند ثروتمند بودند هم این پارچه را دارایی می خواندند.
پارچه های زربافت یزد از انواع باکیفیت این نوع پارچه هستند. در تهیه نوع اصیل این پارچه ظریف و بسیار گران بها از ابریشم خالص، ابریشم رنگی و نخ گلابتون طلایی یا نقره ای استفاده می شود.
پارچه های مخمل از دیرباز پارچه هایی درباری بوده و ارزش زیادی داشته اند. بافت این پارچه در ایران سابقه ای طولانی دارد و یزد یکی از مهدهای مخمل به شمار می رود. امروزه از این پارچه در تهیه جانماز، كت و عبا، پرده و رویه مبل و صندلی، روتختی، كوسن، پرده و … استفاده می شود.
تعداد ناوگان عمومی مسافربری در یزد شامل: اتوبوس ۳۰۷ دستگاه، مینی بوس ۱۴۸ دستگاه و تاکسی (سواری کرایهای) ۳۸۰ دستگاه است. ۸۹۵ راننده حرفه ای در این رشته مشغول به فعالیت هستند که وظیفه جابجایی با وسایل نقلیه عمومی را برعهده دارند.
همچنین یزد دارای ۳ پایانه فعال مسافری و ۳۷ شرکت حمل و نقل مسافر است. مقاصد عمده این پایانهها تهران، خراسان، اصفهان، کرمان و فارس است. میانگین ماهیانه تعداد مسافر از این یزد به شهرهای دیگر ۲۵۰,۰۰۰ نفر بوده است.
فرودگاه یزد در نزدیکی جنوبی کویر مرکزی ایران و در غرب شهر یزد و مرکز جغرافیایی ایران با فاصله ۱۰ کیلومتری از مرکز شهر واقع شده است این فرودگاه در سال ۱۳۴۸ در زمینی به مساحت ۵۷۵ هکتار ساخته شد و به عنوان فرودگاه بینالمللی کار خود را شروع کرد. فرودگاه یزد دارای پرواز داخلی به شهرهای تهران، مشهد، اهواز، بندرعباس، کیش و پروازهای خارجی به شهرهای دمشق، جده، مدینه و نجف است.
از دیگر وسایل حمل و نقل عمومی سریع و سیر یزد که وظیفه جابجایی مسافران را از شهری به شهر دیگر در تمام شبانه روز برعهده دارد قطار است. ایستگاه قطار یزد در نزدیکی میدان امام حسین و در داخل شهر واقع شده است.
یزد دارای ۳ ایستگاه مسافری اتوبوس است که شامل موارد زیر است:
1 پایانه مسافربری یزد در شهرک صنعتی که در جاده ترانزیتی و بلوار شهید دهقان قرار دارد.
۲. ایستگاه اتوبوس رانی شحنه که در بلوار دولتآباد قرار دارد.
۳. پایانه امام حسین در کوچه ولیعصر قرار که از طریق بزرگراه یزد – تفت ظرف مدت ۲۱ دقیقه به پایانه می رسید.
شما میتوانید به راحتی و به سرعت از طریق دستگاههای الکترونیکی بلیط اتوبوس درون شهری تهیه کنید. این دستگاهها در سال ۱۳۹۱ در یزد نصب و راه اندازی شدند. با این بلیط ها می توانید از اتوبوس های خط واحد یزد استفاده کنید. تعداد اتوبوس های موجود در این خط بالغ بر ۲۶۵ دستگاه است که بخشی زیادی (یعنی ۷۵درصد) از آن برعهده شرکت خصوصی است.
سازمان حمل و نقل عمومی یزد دارای ۵ دستگاه اتوبوس BRT در یزد است (کریدور شماره ۳) که در حد فاصل پايانه غدير – بلوار شهيد دهقان – بلوار ۱۷ شهريور – بلوار ۲۲ بهمن – بلوار دولت آباد – بلوار نواب صفوی – بلوار صابر يزدی – پايانه امام خمينی (ره) و بالعكس، تردد و حجم وسیعی از مسافران را جابجا می کنند.
تاکسی راحت ترین وسیله نقلیه در یزد است که هر شخصی در هر نقطه می تواند به آن دسترسی داشته باشد. در ابتدا سازمان تاکسی رانی در یزد وجود نداشت. اولین ماشین در یزد که به عنوان تاکسی شناخته شد یک ماشین ساخت آمریکا با نام سواری آستین بود. داخل ماشین رنگ مشکی بود و گلگیرهای سفید داشت. این خودرو وظیفه حمل و نقل مردم را برعهده داشت.
نخلگردانی یکی از مراسم آئینی یزد است که در روز عاشورا برگزار میشود. مردم در این مراسم در حالی که عزاداری میکنند، اتاقکی چوبی را که شبیه تابوت است و با پارچه های سیاه، شالهای سبز و چندین تکه آینه پوشیده شده و نماد تابوت امام حسین (ع) است، در محلهای عزاداری روی دوش خود در میان مردم میچرخانند.
شهر یزد یکی از مهمترین شهرهای زرتشتینشین ایران است. هموطنان زرتشتی ما در طول سال جشنهای زیادی در یزد و اطراف آن برگذار میکنند که جشن سده یکی از مهمترین آنها است.این جشن هر سال در دهم بهمن ماه برگزار میشود
و پیروان آئین زرتشت در این روز پس از غروب آفتاب تودههای عظیم هیزم که با مشعلهایی که لاله نام دارد، آتش میزنند و با اجرای بدون توقف موسیقی که معمولا دفنوازی است، این رویداد بزرگ را در کنار هم جشن میگیرند.
روحانیان بزرگ زرتشتیان نیز در این جشن حاضر میشوند و با خواندن بخشی از کتاب اوستا، فضایی معنوی نیز به این جشن میبخشد. حتی در زمان برپایی این جشن ملی تورهای مختلفی به مقصد یزد برگزار میشود.
جشن آذرگان یکی دیگر از رویدادهای مهم زرتشتیان است که در نهم آذرماه با مراسمی از جمله افروختن آتش و جشن گستردن سفرههای آئینی، نظافت و تزئین آتشکدهها و نیانش با ایزد منان برگزار میشود.
زرتشتیان همیشه در زنده نگه داشتن جشنهای باستانی نوروزی نیز نقش بسزایی داشتند. زرتشتیان روستای قاسمآباد یزد هر سال در سپیده دم روز اول فروردین و ساعت ۵ صبح نوروز را با افروختن آتش روی بام خانهها و پخش موسیقی نوروز از بلندگوها جشن میگیرند. این جشن با طلوع آفتاب به پایان میرسد. روستای قاسمآباد در ۷/۵ کیلومتری جنوب یزد قرار دارد و برای رسیدن تنها باید ۱۳ دقیقه رانندگی کنید.
در ضمن زرتشتیان هر ساله در ۲۴ تا ۲۶ خرداد در زیارتگاه پیر سبز چکچک دور هم جمع میشوند و به جشن و پایکوبی، نیایش با پروردگار خود و ملاقات با یکدیگر میپردازند. زرتشتیان جشنهای زیاد دیگری نیز برگزار میکنند که صحبت در مورد آنها در این مقاله نمی گنجد.
جهت کسب اطلاعات رزرو می توانید با کانتر فروش تورهای داخلی آژانس مسافرتی آسمان پرستاره تماس بگیرید.
رزرواسیون بلیط ارزان و آنلاین یزد از آپ آسمان پر ستاره پرشیا
دیدن همه هتل های یزد
تور یزد